Visste du at

Visste du at en nordmann inngikk pakt med djevelen?

4698623809_2e44299d83_b

Å inngå en pakt med djevelen er populært i tv serier, filmer og i litteraturen. Overalt i den kristne verden finner man vandrehistorier om mennesker som har gjort dette. Og i Norge kjenner vi til minst ett slikt tilfelle.

I 1706 skrev korporal Johannes Geremiæsson fra Voss en pakt med djevelen. Mot at djevelen kunne kreves hans sjel etter 18 år, ønsket korporalen 300 riksdaler. For at pakten skulle være gyldig, skrev korporalen kontrakten med sitt eget blod og stakk den inn under kordøren på Vang kirke. Djevelpakten ble oppdaget av klokkeren Caspers arbeidsmann, som i sin tur ga den videre til en kaptein som tok lappen og korporalen med til Christen Niilszøn Weinwich, som var stedets prest.

Presten brant djevelpakten. Korporalen ble ikke dømt av myndighetene, men fikk militær refs og geistlig irettesettelse for sin ugjerning.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Mest Lest

To Top