Visste du at

Hva er egentlig et lysår?

Foto: Nasa, Public Domain.

Vi mennesker har alltid latt oss fascinere av stjernehimmelen. I lang tid var stjernehimmelen hjemmet til gudene, som Odin og Tor. Og det var disse gudene som var ansvarlig for værforholdene på jorden og beskyttet oss fra ulike fiender. Man finner lignende guder i alle samfunn rundt om i verden, fra Zeus og Poseidon i antikkens Hellas til dragegudene som regjerte over menneskene i det gamle østen.

Men hvordan måle de store avstandene i verdensrommet? Vi er vant til å måle avstander med kilometer og mil, men det blir upraktisk og nesten meningsløst i verdensrommet. Bare til naboplaneten Mars er det over 50 000 000 kilometer. For å gjøre det mer praktisk å skrive ned avstandene i verdensrommet, bruker man i populærvitenskapen derfor lysår som måleenhet. Et lysår måler nemlig avstand, ikke tid. Et lysår er 9 460 730 472 580,8 kilometer, avstanden lyset beveger seg i vakuum på ett år. Et lysår deles også opp i lyssekund, lysminutt og lystimer, alle måleenheter for avstander. Dvergplaneten Pluto ligger for eksempel fem lystimer unna jorden. Det hele er litt forvirrende, siden man bruker begreper som år og timer. Men det er alle måleenheter for avstander, ikke tid.

Kilder: Nasa, Nasjonal Biblioteket, Store Norske Leksikon.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Mest Lest

To Top